Om å stille opp for hverandre

Bergen

Det er noen som har lurt på hvorfor det ikke har kommet noe turreferat fra Brann borte. Den åpenbare årsaken til det er at det skjedde en del ting på denne turen som overskygger de positive opplevelsene mange hadde. Av hensyn til å få klarhet i hendelsesforløp og ta hånd om våre venner, har vi ventet med å skrive noe til nå.

Dette er ikke et vanlig turreferat, det er en kronologisk gjennomgang av hva som skjedde ment for de som ikke var der, og en oppfordring i slutten.

Vi var rundt 30 supportere på bussen til Bergen, i et relativt stort aldersspenn. Vi hadde i fjor vært på puben Dubliner med positive erfaringer, fordi vi der fikk være i fred for både den gjengse bergenser og de litt mer ytterliggående. Da vi kom til puben var det en håndfull alternativt kledde fra Bergen der, uten at noen anså det som noe problem. Etterhvert ble de flere og nådde omtrent det samme antallet som våre alternative. Det var noen spredte samtaler og litt synging fra hver side, folk holdt seg på hver sin del av terrassen og de fleste vil kunne si seg enig i at ting foregikk på en mer ryddig måte enn vi har erfart med mer "folkelige" supportere.

En times tid før kampen forlot våre alternative motstykker i Bergen Dubliner. I noens verden vil kanskje standoff og stirrekrig uten at man gir hadetklem gi inntrykk av at det er hat og fiendeskap mellom gruppene, i andres verden er dette kun en del av hele fotballhverdagen og ikke noe man tenker spesielt over. Det var heller ikke noe amper stemning mellom supporterne fra Stabæk og de alternativt kledde fra Bergen under oppholdet, eller da de dro. Supporterne fra Stabæk ble litt lenger på puben før vi gikk mot bussen.

Da vi hadde kjørt rundt 30 meter ned mot havna hørte vi et smell i bussens venstre side, etterfulgt av 4 smell til. 3 ruter ble truffet, 2 ble knust. En av personene som satt innenfor hadde overtalt sin bestevenn til å bli med på bortetur, og så brosteinen fly forbi sitt eget hode og treffe kameraten i halsen. En annen ble truffet i bakhodet, den 13 år gamle jenta ble sneiet, og flere ble truffet av knust glass. Det var ganske kaotisk og mye blod, mens en håndfull personer stormet ut av bussen og løp etter personene som kastet.

Bussjåføren hadde løpt ut sin førerdør og lå litt foran oss som løp, opp de smale gågatene fram til Lille Øvregate. En av steinkasterne hadde forsøkt å rømme inn en oppkjørsel og ble fanget i en blindvei. Han ble lagt i bakken av bussjåføren like før 3-4 andre nådde fram. Alle vi som hadde fått stein, glass og våre venners blod på oss var temmelig oppbragt, og personen som var tatt fikk høre det. Etter litt tid roet stemningen seg noe, helt til personen som var tatt begynte å slå rundt seg med en kjettingstump, og traff flere personer som stod rundt ham. Dette gjentok seg flere ganger, og for vår del var det ingen tvil om at det ikke var synd på ham. Dette var en person vi kjente igjen, som stod i bakgrunnen av gjengen på puben Dubliner.

Det kom 2 ambulanser før de første politifolkene kom etter nesten 15 minutter, til tross for at det skal ha kommet inn over hundre nødsamtaler fra området. Én politimann og én politikvinne kom brasende inn og trakk folk unna. Personen som var tatt fikk raskt på håndjern. Etterhvert fikk også 2 av våre påsatt håndjern, og parkert inn mot veggen. En halvtime ut i fotballkampen noen kilometer unna ble de to kjørt bort, mens resten av oss ble vinket vekk av innsatslederen. Som ikke nøyde seg med å kalle enkelte både dumme og fulle, men også proklamerte at "dette er Bergen, ikke Norge".

Kampen ble en forholdsvis sur affære for mange, også de 8 som kom i maxi fra Lille Øvregate rett før pause. Etter kampen fikk vi plukket opp de 2 innbragte på Åsane utenfor Bergen. 1 av de skadde var nødt til å tilbringe natta på sykehus i Bergen. Bussen måtte settes på verksted. Det ble klart at de 2 innbragte hadde fått hvert sitt forelegg på 10 000 kr, for å løpe etter og lage "ordensforstyrrelse" rundt personen som kastet stein på våre venner. De ble truet med å måtte møte i retten i Bergen, å sitte på cella over natta, å bli siktet for vold istedet og så videre dersom de ikke vedtok. Dette er våre venner, som har vært med på utallige kamper, og uten rulleblad, som løp etter en person som akkurat har angrepet og skadet flere av vennene deres. Berettiget harme var ikke et kjent begrep den kvelden.

Dagen etter ble det hevet over enhver tvil at vi hadde tatt riktig mann, da den siktede tilstod. Det ble selvsagt skrevet mye om dette i avisene, og bergensere unnskyldte seg så godt de kunne. En god del bergensforakt kom til overflaten hos mange i Stabæk, og kanskje noen andre steder. Og selv den mest diplomatiske bergenser kunne fått passet sitt påskrevet. Nå er vi selvsagt inneforstått med at det finnes bergensere som er ålreite også, og har ikke bedt om noen unnskyldning fra noen andre enn de som kastet. I likhet med oss selv i gapestokken da vi fortalte Janne hva vi mente i fjor, andre skal ikke behøve å unnskylde seg til Janne, resten av Norge, eller aller minst VG og Dagbladet.

I kjølvannet av dette er bussregningen omtrent oppe i 150 000,- kr, som på en eller annen måte må dekkes av den ene gjerningsmannen som er tatt. I tillegg har to av våre venner problemer med å få deltatt på de kampene de ønsker å gå på i år, fordi de må betale ned en bot på 10 000,- hver. En sum som er sensasjonelt høy, tatt i betraktning hva de egentlig har gjort.

Supporterne som reiste ble rost fra flere hold for måten de håndterte de skadde og hverandre etter hendelsen og på vei hjem. Det ble beskrevet som at ung og gammel stilte opp for hverandre, selv om de ikke kjente hverandre fra før.

Vi som utgjør en liten kjerne supportere som reiser mye på kamp starter i dag en innsamlingsaksjon for å hjelpe de to som har blitt bøtelagt. Mange har allerede sagt at de vil bidra, også bergensere. Dette er ikke for å rettferdiggjøre enhver handling, men for å lette byrden på de to som ble plukket ned som moden frukt av lovens lange arm i Bergen, påsatt håndjern og kastet på glattcelle, etter å ha blitt angrepet fra en bakgate på vei til fotballkamp. De tok ansvar da den egentlige utøvende makt brukte 15 minutter på å komme fram med 2 personer.

Innsamling

Ultras1912.no samler inn penger for å betale ned på bøtene til 2 personer, i størrelsesordenen 10 000,- hver. Pengene vil bli likt fordelt mellom de to. Dersom det skulle være overskytende beløp av noe slag vil dette gå uavkortet til Tommy Nilsens Karanba.

Bidrag kan gis på følgende måter:

  • Nettbankoverføring til konto 97232246638. Skriv "Bergen" og evt en liten hilsen i kommentarfeltet.
  • Paypaloverføring til kontoen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Skriv "Bergen" og evt en liten hilsen i kommentarfeltet.
  • Bøssebæring vil bli forsøkt hjemme mot RBK, og hvertfall i bussen borte mot Aalesund.

Vi ønsker de berørte en rask vei tilbake på kamp og gleder oss til å se dere alle sammen resten av denne sesongen, og alle de som kommer.

Forza Stabæk

Vi har 40 gjester og ingen medlemmer på besøk.