"Utøyakortet"

Etter nasjonale markeringer der stående, syngende, støyende og brautende supportere sammen markerte en vanskelig tid for nasjonen, er det nå nasjonens tur til å urinere tilbake. Hvertfall om man tilegner et eks-styremedlem, Esten O. Sæther/Dagbladet og Eva Brit nevneverdig innflytelse, noe vi egentlig tviler litt på at de har. Likevel har de nå et nytt våpen i hånd, et våpen som er farlig å bruke for mye.

Etter Moldes bortekamp på Lerkendal var over, med et bittert tap i bagasjen, var riks-tante Eva Brit raskt ute med å si at stemningen på Lerkendal er ekkel og at hat og slikt er skummelt. Det ble også slått stort opp at Magne Hoseth, som i alle år har fått og taklet litt pepper fra tribunen, fikk pepper i dag også. Eva Brit er flink til å si at de etter kampen la det bak seg, men ikke lenger bak seg enn at hun kunne gi et tåredryppende intervju hjemme i eget fort; Moldebutikken. Du verden for en måte å heve seg over noen på.

I kjølvannet plasker eks-styremedlem Ragnhild Meirik, som i løpet av sine 2 år i RBK-styret (2005-2007) har opparbeidet seg en omfattende og ubestridelig kunnskap om norsk supporterkultur. Selv om hun kan kjøre bil kan hun neppe beskrive i detalj hvordan motoren fungerer og hvorfor den bråker når hun skal opp en bakke, men det er nå så. Ingen er vel mer etablert i supporternorge til å si at det er flaut å være supporter på Lerkendal. Istedenfor å yttrykke sin personlige mening gaper Meirik som Heather Brooke (You know who!) og stadfester at det er en flause for klubben. Fakta boom bastic. Hun er også glad for at hun ikke sitter i styret i klubben lenger på grunn av denne kampen, og vi regner med det nye styret er glade for at ynkelige Meirik ikke lenger jobber der. 

– De har ikke lært noen verdens ting av det som har skjedd i Norge de siste ukene.

På slutten lirer Meirik av seg setningen mange er redde for skal dukke opp i nyhetsbildet framover. Utøyakortet. For å stille supporterne til veggs stempler hun flere tusen mennesker som uvitende, ufølsomme drittsekker. Hva faen vet hun om hvordan supporterne har taklet 22/7? Hvordan vet hun at folk har vendt det døve øret til hele greia, bare for å "hate" Molde? Hva vet hun om at det ikke finnes folk oppe på lekteren der som selv har mistet noen? Og dette er de nødt til å lese om seg selv i avisa, fra et tidligere styremedlem. Det er forkastelig. 

Og i øyeblikket fotball ble politikk kommer også Høyres Yngve Brox, som selvsagt ikke har så mye til overs for Kjernen-talsmann Kenneth Kjelsnes (SV). Om han var på kampen, eller om han i det hele tatt pleier å være på fotballkamper vites ikke. Men uttalelser mot supportere fra folk som sjelden eller aldri er på kamp er gjerne de mest interessante ("De holder hendene opp i været, nesten som nazihilsen!" - En klassiker av et leserinnlegg mot klanen ved årtusenskiftet). Dermed er Kjelsnes nødt til å forsvare seg mot en politisk motstander også, som stort sett snakker om hva Kjelsnes gjør utenom fotballen. 

Når en sak er ettertrykkelig kjent kommer en annen nettrytter, Esten O. Sæther. I mangel av noe annet spiller han, som det legendariske styremedlemmet Meirik, på 22/7 for å svekke sine meningsmotstandere. I bildeteksten, i ingressen, OG i første avsnitt trekkes paralleller til 22/7 opp. Til tross for at norske supportere har stilt opp med bannere, flagg, stillemarkeringer, sørgebånd og så videre, er det selvsagt for mye forlangt at ting skal bevege seg tilbake mot normalen igjen. For fotball skal ikke være fotball lenger, det skal være fotballmedettertankeogrespektogvennlighetogroser, mener Sæther. For å ikke slå hull i bunnen på sin egen argumentasjon trekker Sæther fram at "selv et tidligere styremedlem" synes det var kjipt, og går i samme fella som mange andre i å vurdere hvor bred tyngde og erfaring 2-årige styremedlemmer har med supporterkultur. Bare se på Eva Brit. Hun har vært sjefshøne überstleutenant thunderpussy i Krattet i snart 45 år, og selv hun kan ganske lite. 

For å fylle opp artikkelen snakker Esten litt om casuals og slikt, og mener at selv om det ikker er så mye casuals lenger, trenger man ikke synge de gamle hatsangene ennå. Åja, når vi tenker over det, alle de slemme sangene våre er skrevet av casuals. Og dumme som vi er har vi ikke skjønt at fotball handler om kjærlighet, enda Esten skrev i 2005 at det var slik. Jammen er vi tungrodde.

englebarn

Vi som er supportere har massevis av kjærlighet. Det er denne kjærligheten som gjør at vi sitter i buss i 16 timer for å kjøre til og fra andre siden av landet for å se en kamp. Som gjør at vi panter flasker for å kjøpe sesongkort, bruker helgen på å sy flagg og male bannere, og ofrer kjærester og familie på søndagene for å være på stadion. Og hver gang noen med urett stigmatiserer supporterne som mindreverdige mennesker berører det alle som tror på det samme. Vi har vår kultur, vi har våre rammer, våre egne og våre motstandere. Og på tvers av det respekterer vi hverandre. Vi har felles banneraksjoner med Fotballihelgen, vi har felles sørgemarkering etter 22/7, og vi er – tross fargeforskjeller – glade for å se hverandre når vinteren er over og sesongen er i gang. Da vil vi ha oss frabedt å bli pissa på at korttenkte, pr-kåte troll som bruker terrorangrepene mot oss og hvordan vi ter oss på VÅR arena, stadion. 

Vi har 38 gjester og ingen medlemmer på besøk.