Stabæksupporter stevnes for retten i Bergen

Bergen

For å ha tatt igjen en av steinkasterne i juli i fjor.

Ultras1912.no har gjennom høsten og vinteren hatt løpende monolog (noen tenker kanskje at vi mener dialog, men nei) med Politiet i Bergen vedrørende etterspillet etter episoden der flere personer ble skadet av brostein, og to av våre ble bøtelagt for ordensforstyrrelse og farlig atferd. Foreleggene er begrunnet med at personene var aktive da en av steinkasterne ble tatt igjen og holdt nede til Politiet kom et kvarter senere.

Ny behandling av forelegg
Den ene vedtok forelegget under press om at Politiet skulle holde ham i arresten over natten og hindre ham i å komme seg på jobb mandag morgen. I tillegg var personen beruset da han ble fremlagt forelegget, og papirene er kun underskrevet med synlig fornavn, i blokkbokstaver. På vegne av denne personen har Ultras1912.no omsider lyktes å få Politiet til å sende saken til ny behandling hos Statsadvokaten, og utsette innkrevingen hos Statens Innkrevningssentral til februar. Vi anser det som positivt, siden det er det første svaret vi får derfra siden juli 2011.

Vedtok ikke
Den andre vedtok ikke forelegget, og er nå stevnet for retten. Som vitner stiller påtalemyndighetene med noen gutter som kom etter at personen var lagt i bakken, som hadde hørt bråket. Disse blandet seg inn i situasjonen - og enkelte kunne komme til å tro at de ville forsøke å befri gjerningsmannen - men de ble skjøvet vekk av andre supportere som kom til. Angivelig skal disse personene ha fått med seg så mye av hele episoden at de kan stille som vitner.

Det forventes at hele supporterbussen som reiste fra puben til Stadion blir kalt inn som vitner av Stabækleiren.

Innsamlingsaksjon
Ultras1912.no startet etter kort tid en innsamlingsaksjon for å redusere bøtene de to personene har fått. Denne innsamlingsaksjonen ble lagt på is av naturlige årsaker etter 22. juli, men på ca 17-18 dager rakk vi å samle inn ca 10 000,- kr som fortsatt forvaltes av Ultras 1912. Det er med andre ord et stykke igjen til den totale kostnaden det i verst tenkelige tilfelle kan bli, men det er et sterkt tegn om at Stabæksupporterne opplever dette som urettferdig og ønsker å støtte opp.

Gjentatte oppfordringer
Ultras1912.no har gjentatte ganger på generelt grunnlag oppfordret Politiet i Bergen til å vurdere saken på nytt, siden det kan se ut som om våre supportere totalt sett er bøtelagt mer enn den ene kjente gjerningsmannen som nekter å si hvem han var sammen med. Vi har også spesielt fremhevet at Politiet i Bergen 18. november 2011 sto fram i VG og roste to kvinner som hadde løpt etter og uskadeliggjort en voldsmann, i en sak som i handlingforløp er ganske lik vårt tilfelle. Forskjellen er at de to kvinnene ikke selv ble angrepet først, noe som i en rasjonell verden skulle komme vår sak tilgode. Vi har gjort det klart for Politiet at dette ikke er kategori C-supportere, og at dette er en sak vi ønsker å gjøre oss ferdige med. De er også gjort oppmerksomme på at det er samlet inn midler som vil overføres et godt formål (Karanba) dersom sakene mot våre supportere kan legges bort. Vi har ikke fått noen som helst respons på henvendelser hverken på telefon eller epost før vi skriftlig sendte inn en anke på det første forelegget da det kom sent i desember.

Siden risikoen er overhengende for at de økonomiske konsekvensene for to av supporterne våre blir store, åpner vi derfor innsamlingen igjen. Vi håper at våre venner i nær relasjon og andre kretser i Stabækmiljøet kan bidra til å løfte steinen som er lagt på skuldrene til to av de som tok igjen voldsmannen. Og i best tenkelige scenario gjør man hverdagen lettere for vanskeligstilt ungdom i Rio de Janeiro.

I mellomtiden reiser vi som var på bussen til Bergen og stiller som vitner for en ung gutt som må stå skolerett for rettsvesenet, i en skamplett av en farse regissert av bergenspolitiet. Et annet sted i byen sitter Ruben, med forelegg for skadeverk, og nekter fortsatt å fortelle hvem han var med da han sendte 3 tilfeldige personer på sykehus.

Innsamling

Ultras1912.no samler inn penger for å betale ned på bøtene til 2 personer, i størrelsesordenen 10 000,- hver. Beløpet kan bli større eller mindre etter rettergang. Pengene vil bli likt fordelt mellom de to om begge blir bøtelagt. Dersom det skulle være overskytende beløp av noe slag, eller at sakene avsluttes, vil dette gå uavkortet til Tommy Nilsens Karanba.

Bidrag kan gis på følgende måter:

  • Nettbankoverføring til konto 97232246638. Skriv "Bergen" og evt en liten hilsen i kommentarfeltet.
  • Paypaloverføring til kontoen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Skriv "Bergen" og evt en liten hilsen i kommentarfeltet.

Vi har 17 gjester og ingen medlemmer på besøk.