Hylekoret kommer

Andre supportere landet rundt kommenterer UFC-saken. Vi skal være de første til å innrømme at alt historisk sett ikke har gått på skinner i Stabæk. Etter en lang konflikt (som noen fortsatt ikke er 100% ferdige med) begynner det nå å falle på plass. Vi vet bedre enn de fleste andre at en konflikt mellom en subkultur og ledelsen (som skal styre felleskulturen) først og fremst handler om mennesker. Og om prinsipper og regelverk som brukes som skjold og sverd.

{artsexylightbox path="images/stories/2010/utestengte2" previewWidth="170" previewHeight="170"}{/artsexylightbox}Regelverket om sittetribune, uniformering og ditt og datt blir slengt i bordet, men med en gang de som sitter på makta får en parkeringsbot, er det regelverket det er noe galt med.

Mamma sa alltid at det viktigste ikke er å komme først, men å komme best. Hva hun mente med det skjønte vi først noen år senere. Og dermed har vi brukt en skitten metafor for å fange oppmerksomheten din. Vi var raskt ute, mandag morgen. Det er ingen hemmelighet at mange av oss krabber rundt på andres forum som kappekledde, uinviterte gjester. Samtidig snakker vi med andre som oss, med tilholdssted i andre klubber. For ingen blir best i verden av å stirre ned i sin egen navle. 

Kjernen fulgte på med støtteerklæring. Egentlig som forventet fra trønderne. De går to skritt foran resten av oss hva gjelder forholdet til selve begrepet ultras, og behandling av gruppekultur som ressurs framfor problem. Stormen fulgte etter i nitida på kvelden. ("Se bare på hva Rosenborg klarte, det kan vi også hvis vi får oss egne ultras!") Da rant det for alvor over i stasjonsbyen, for ingen ville ha sympati fra Åleby. SS fulgte i dag tidlig. Men en del så litt annenhåndsinformasjon ut, skrevet med forbehold om at dette var noe man hadde lest om på nettet. Og det vil det alltid være i den grad ingen av oss på utsiden står med beina i konflikten selv. 

Vi vet at en slik konflikt ikke er svart/hvitt. Vi vet at det ikke bare handler om klærne man går i, eller om man står med vennene man vokste opp med. Vi vet av erfaring at det aller mest handler om personer som misliker hverandre. Man man mislike hverandre fordi en leder stiller seg i veien for god tribunekultur, og man kan mislike hverandre fordi et eller annet utspring nekter å innordne seg etter felleskulturen man er leder for. I så måte er det vanskelig å finne ut hvem som tar feil, når alle har rett.

Men, når konflikten flyter utover de det gjelder, blir det hele annerledes. Duellantene søker ofte støtte fra likesinnede utenfra. Og informerer dem på en fordelaktig måte. Ytterpunktene fremheves, regelverket løftes opp og kritiseres igjen. Og ikke minst, folk som ikke har peiling på supporterkultur uttaler seg. Og de har gjerne bestemmelsesrett. Det er på en måte en rød tråd som går igjen, at enkelte som jobber i en fotballklubb også er mennesker som er helt uegnede til å jobbe i en fotballklubb. Vi har hatt våre. Nese for sponsorer, breddeidrett og gressoppdrett, jaja. Men utover idretten vi ser på handler fotball aller mest om identitet. Og når en gruppe mennesker blir forsøkt frarøvet sin, er det meste sporet av allerede. 

LSK gjorde en formidabel (for noen nesten kjærkommen) feil da de valgte å utestenge personene de ikke liker fordi de stod. De burde skjønt at det ville slå negativt ut på dem. Begeret var fullt, og om det ikke var det følte kanskje noen seg presset til å snakke. Men på Lillestrøm sitter noen titalls unge menn igjen med en konflikt som er like fastlåst som før.

KFL ønsker folk hjertelig velkommen, sålenge de bryter med ultras-kodeksen. De får ikke uniformere seg, gå med andre effekter enn KFL/LSK, eller gå med klær som antyder ultrastilhørighet. Akkurat dét gir en form for spillerom for de med makt på nattklubben ABC, der man kan diktere hva folk skal ha på seg. 

Derfor blir det feil når SS (det er ikke noe som finnes offisiell mening i supportergruppa, bare offisiell mening fra den/de som skriver artikkelen) sier at det er greit at UFC får stå på bortefeltet sålenge KFL tillater det. Tenk hvis noen kom til deg og sa at du ikke fikk komme som deg selv. Eller sammen med vennene dine. Hei Ingebrigt, du får ikke lov til å være Ingebrigt. Ikke her. Ikke på vår arena. Det handler ikke om at du oppfører deg dårlig hos oss. Det handler om at vi som styrer ikke liker det du er, når du er Ingebrigt. Se her, det står i regelverket at det er slik. Høres det lurt ut? Her burde SS bare skrevet som ærlig var, vi kan ikke nok om konflikten til å uttale oss, men vi håper det løser seg. 

For dette handler om mye mer enn retten til å stå. Det handler om retten til å være den du er, gå i klærne du har, stå med vennene du har vokst opp med, og støtte laget du har i hjertet. Uten at noen skal prikke deg på skulderen og si at det du er, er galt og uønsket. Om du oppfører deg som menneske, har du krav på å bli behandlet som et. Uansett om man kaller seg ultras.

Vi vil rette en oppfordring til Stabæk Fotball om å ignorere anmodningen fra LSK om å holde UFC utestengt. Det bør også legges til rette for å regulere den delen av felt C som er bortefelt, som ståtribune med løssalgbilletter uten jernhåndskontroll fra LSK.

Så kan vi ønske mennesker velkommen som nettopp det, mennsker. 

Noen merker seg kanskje at vi ikke trenger å føye til et avsnitt om at Lillestrøm er ekkelt og det er ikke noe kjærlighet og bla bla. Vi føler vi ikke trenger det, for enten vi vil det eller ikke er vi alle forelsket i det samme. Venner, fotball og engasjement.

Vi har 55 gjester og ingen medlemmer på besøk.