Pyroteknikk

pyroteknikk

Ultras 1912 er prinsipielt for legalisering av pyro på norske tribuner.

Å fyre av ett bluss, en banger eller røyk i klubbens farger kan fort bli en dyr affære. Det har flere av oss erfart. Vi mener NFF, NTF, TV2, NRK og andre medieaktører skyter seg selv i foten når produktet fotball markedsføres med blussebilder, mens det samtidig straffes. Det hører heldigvis med til sjeldenhetene at pyroteknikerne på tribunen blir uthengt som pøbler av kommentatorene. Kanskje har herrene i Disiplinærutvalget noe å lære?

Vi tar med oss noen interessante linjer fra NFF's sikkerhetsreglement. Side 26:

VEDLEGG 2 - REGLEMENT FOR BRUK AV PYROTEKNISK MATERIELL

1. Bruk av pyroteknisk materiell i tilknytning til norske fotballkamper er forbudt, uten i de tilfeller hvor det foreligger skriftlig tillatelse fra Forbundsstyret.
2. Forbundsstyret kan etter søknad fra arrangørklubb, gi arrangerende klubb tillatelse til å benytte
- stjerneskudd(Roman Candles)før, under og etter kampen på området som er reservert for arrangørklubbens supportere
- bengalske lys under forutsetning av at disse benyttes av autorisert personell på en plass som er godkjent av anleggseier og politi/brannvesen.
Både stjerneskudd og bengalske lys må være godkjent norske myndigheter.
Bruken gjelder kun ved lagenes innmarsj før kampen.

Vel, det er noe som skurrer. For det første står det at det kan brukes stjerneskudd (Roman Candles) før, under og etter kampen. Deretter står det at det kun gjelder ved lagenes innmars før kampen. I tillegg sammenlignes stjerneskudd med roman candles, som er et fyrverkerirør som skyter eksplosiver ut. De som har hygget seg i overgangen til et nytt år med familien husker kanskje om de gav sine minste et stjerneskudd, eller et roman candle? Om man surrer med slikt blir det mest sannsynlig en nyttårsaften to remember. Men det gir selvsagt ingen bakoversveis at NFF ikke stokker skoknutene sine riktig. Eller hvordan det nå var. 

Det blir vel en stund (eller enda et MGP) til vi spiller ute på hjemmebane igjen, men vi håper noen benytter muligheten til å søke om bruk av roman candles. Å se et slikt hakeslepp er verd en omfattende risiko for brann og skader. 

Forbundet forbeholder seg selvsagt retten til å si nei i hvert enkelt tilfelle, gjerne etter en såkalt totalitær vurdering. Eller som en delegat selv fortalte oss; De første 9 henvendelsene du gjør til NFF blir besvart med at henvendelsen kommer for tidlig. Den 10. besvares med at nå er det for sent. 

Man får si og mene hva man vil om de av oss som har vært utestengt for pyrobruk. Dumt, sier mange. Dumt fordi det ikke er lov, og det visste vi på forhånd. Dumt fordi vi vet hva som skjer om vi blir tatt. Men grunnen til at samvittigheten vår ikke tar livet av oss er at det rett og slett ikke er så forbanna farlig med lys og røyk når det brukes riktig. Den eneste grunnen til at slike handlinger er negativt ladde, er at regelverket er der. Så når norske supportere fyrer gjentatte ganger, senest i flere kamper i samme runde, er det kanskje grunn til å spørre seg om det er regelverket det er noe i veien med, eller "pøblene" som tenner. 

Vi nevnte en gang tidligere at folk flest ikke har noe problem med å snakke ned om parkeringsbestemmelser og hvordan det blir håndhevet. Samtidig fortsetter man å stå noen minutter her og der uten å trekke lapp, og klikker når man får gul lapp under viskerne. Er det egentlig så ulikt? Er det en bagatell i forhold? Det kan være en ambulanse ikke kommer frem om du feilparkerer. 

NFF har i år åpnet opp litt i den strenge linjen for pyrobruk, og det er nå mulig å søke om å fyre andre steder enn foran tribunen under visse forutsetninger. Dessverre sa brannvesenet nei til SS's søknad mot Brann, da vi ikke kunne stille med egne vakter som skulle håndtere alle som fikk panikk av blussinga. Vi antar at det ville sett omtrent slik ut: 

panikk

Vi har 83 gjester og ingen medlemmer på besøk.